Przedszkolaki z naszego punktu miały okazję poznać i porównać tradycje obchodzenia Dnia Zmarłych w różnych częściach świata. I z takich ciekawostek dowiedziały się, że w Polsce udajemy się na cmentarze a ku pamięci zmarłych zapalamy znicze i oddajemy się zadumie. Z kolei w Japonii kolorem dominującym na pogrzebach jest kolor biały a Dzień Zmarłych wypada w połowie lipca lub sierpnia. Japończycy aby uczcić pamięć zmarłych wystawiają przez domy latarnie powitalne a na ulicach miast odbywają się rytualne tańce. We Francji zwyczaj obchodzenia jest zbliżony do polskiej tradycji, z małą różnicą, że we Francji nie zapalają zniczy. W Ekwadorze zmarłych wspomina się przy suto zastawionym stole a na grobach często gra się w kości. Każdy wyrzucony numer oznacza zmarłego potrzeby lub zarzuty. W Meksyku Święto Zmarłych podzielone jest na dwa etapy: 31 października wspominamy zmarłe dzieci nazywane Aniołkami zaś 1 i 2 listopada wspominamy dorosłych. W Meksyku Święto Zmarłych jest bardzo barwen i radosne. Przygotowania zaczynają się już kilka tygodni wcześniej. W sklepach pojawiają się słodycze oraz figurki w kształcie szkieletów, trupich czaszek i upiorów przeznaczone do dekoracji lub na prezenty. Domy są sprzątane specjalnie na okazję przyjścia zmarłych. Buduje się powitalne ołtarze, na których stawia się zdjęcie zmarłego, kwiaty, jedzenie i kadzidła. Rodziny odwiedzają również groby zmarłych bliskich, a w niektórych miejscach również na tych grobach biesiadują, często przez całą noc. Jednym z popularniejszych dań w tym dniu jest kurczak w czekoladzie. Na grobach dzieci kładzie się zabawki. W Stanach Zjednoczonych obchodzi się Halloween. Symbolem jest wydrążona dynia ze świeczką w środku. Głównie dzieci i młodzież tego dnia przebierają się w maski i kostiumy duchów lub wampirów. Tradycją stało się chodzenie od domu do domu z pytaniem „Cukierek albo psikus?”.
W naszym przedszkolu stworzyliśmy własne święto, wybierając te tradycje, które najbardziej spodobały się dzieciom z wyżej wymienionych.
Dziękujemy Mieszka mamie za zaangażowanie w przygotowaniu imprezy :)
wpis edytowano 2016-11-17, 14:35