Czekoladę, popularne „ małe co nieco” lubią chyba wszyscy. Dzieci 3-letnie z grupy I koszalińskiej dziewiątki, zastanawiały się: czy czekoladę można wykonać z produktów dostępnych w każdej kuchni ? (gdy najdzie wielka ochota na słodycze, których właśnie w domu nie ma).
Podczas rozmowy kierowanej i zabaw tematycznych w kąciku kuchennym dzieci dokonały wyboru składników na czekoladę. Wśród wielu dostępnych tego dnia produktów spożywczych były: cukier puder, kakao sypkie , śmietana . Dzieci miały spore trudności z wyselekcjonowaniem odpowiednich produktów. Niektórzy uważali , że nie da się zrobić czekolady w przedszkolu , mówili że , „ czekoladę można kupić tylko w sklepie , że cukierkowa fabryka robi czekoladę i że potrzebne są duże maszyny”.
Postanowiliśmy sprawdzić , czy starym , „prababcinym” sposobem za pomocą łyżki i kubka oraz własnej ręki , można zrobić czekoladę . Przeprowadziliśmy też głosowanie, ci którzy uważali , że nie zrobi się czekolady łyżką - stawali przy tabliczce zakupionej czekolady, a ci którzy sądzili, że można ją zrobić samodzielnie stanęli przy stoliku z wybranymi produktami. Wiele dzieci zmieniało swój pogląd widząc tabliczkę pysznej czekolady. Przy składnikach na czekoladę zostali nieliczni.
Dlatego , już nie zwlekając zaczęliśmy ucierać wsypane do kubka produkty ( 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru i 2 łyżki śmietany), po dobrym utarciu składników powstał wspaniały krem czekoladowy, który smakował wszystkim, nikt nie mógł się oprzeć ciemnobrązowej, kakaowej masie o czym świadczyły czekoladowe buzie dzieci. Radości było bardzo wiele wszak czekolada poprawia samopoczucie.
Wyrób i degustacja czekolady przypomniała nam dorosłym, że te stare najprostsze sposoby są godne polecenia a czekolada zrobiona w ten sposób to źródło magnezu, tak cennego dla zdrowia minerału .