Najmłodsze przedszkolaki wiedzą, że aby być zdrowym trzeba dobrze się odżywiać, a w minionych dniach poprzez cykl zajęć dowiedziały się, że najwięcej witamin mają owoce i warzywa.
Tylko jak tu zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw...
Pomysł na to miały Panie: Danusia i Agnieszka - postanowiły zrobić wspólnie z dziećmi pyszny SOK marchwiowo - jabłkowy.
Nasze niezastąpione Panie pomoce: Ela, Paulina i Marta już od samego rana obierały i kroiły marchewki i jabłka przyniesione z własnych ekologicznych ogródków.
Pani Danusia i Pani Agnieszka ubrane w fartuszki i czapki kucharskie (czym wywołały szerokie uśmiechy na ustach swoich wychowanków) wyglądały jak prawdziwe kuchareczki.
Nim Misie i Tygryski przystąpiły do robienia soku, zostały zapoznane z urządzeniem do robienia soku czyli ,,sokowirówką". Następnie chętne przedszkolaki kolejno podchodziły i samodzielnie wyciskały sok z marchwi i jabłek.
Po skończonej pracy przyszedł czas na degustację pysznego soku, który wszystkim bardzo smakował ponieważ wykonany był przez dzieci, w dodatku bez dodatku cukru i bez konserwantów.
Większość przedszkolaków zapowiedziała, że zrobią taki sam sok w domu z rodzicami.