Jak wszyscy wiemy owoce i warzywa są bardzo zdrowe, gdyż posiadają wiele mikroelementów i witamin, które są niezbędne do funkcjonowania organizmu.
My postanowiliśmy tym razem zająć się kiszeniem kapusty…. Tą wielką „zieloną głową”…, która w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie….
W dawnych czasach kiszenie kapusty było wydarzeniem na całą wieś….
Udeptywana przez kobiety nogami na boso w wielkich beczkach, dodawano marchew, sól a na koniec przykrywano jakimś wiekiem i kładziono duży kamieniem …i teraz tylko czekać ….
My przygotowaliśmy naszą kiszoną kapustę w przedszkolu były fartuszki, chusty na głowę ….i dużo kapusty , marchewki i soli… nie zabrakło dużej szatkownicy i blaszanej wanienki do której wkładaliśmy wszystkie składniki…
Praca szła wyśmienicie w trakcie podjadaliśmy sobie trochę kapusty, trochę marchewki …chłopcy przynosili „zielone głowy”, a my wraz z naszymi Paniami dzieliliśmy ja na połówki i już tylko na szatkownicę i bezpośrednio do wanienki….